Chlebové placky pečené na stěně tandyru
V tandyru můžete upéct i skvělé chlebové placky. V Indii jsou známé jako "naan", v Rusku jsou to lepjóšky. Placky se pečou přímo na stěně tandyru. Stačí vám na to pouze jednoduché kynuté těsto a žáru odolná rukavice. Na našem Instagramu se můžete podívat na video z akce.
Těsto připravíte z:
0,5kg hladké mouky
1 sáčku sušeného droždí
1 lžíce cukru
10g soli
20g olivového oleje
230 ml vlažné vody
Toto množství těsta postačí na 8 - 10 placek. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, které nelepí - nesmí být moc řídké. Na teplém místě ho nechte 45 minut kynout. Než těsto vykyne, roztopte si tandyr.
Poté ho rozdělte na 8 - 10 bochánků a nechte opět chvíli nakynout. Bochánky při kynutí přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby na povrchu neoschly.
Když jsou stěny tandyru rozpálené a tudíž i čisté, nastává správný okamžik pro pečení. Uzavřete otvor pro přívod vzduchu na spodku tandyru. Připravte si žáru odolnou rukavici, ideálně vysokou rukavici na pečení chleba nebo alespoň běžnou kuchyňskou chňapku v kombinaci s mikinou s dlouhým rukávem.
Rukavici poprašte moukou. Bochánek těsta natáhněte nebo vyválejte v placku. Stranu těsta, kterou se bude přilepovat na stěnu, potřete vodou a okamžitě poté přilepte na stěnu tandyru. Pokračujte stejně s ostatními bochánky těsta a postupujte rychle. Placky lepte pokud možno do horní části tandyru.
Po nalepení všech placek přiklopte na tandyr víko i čepičku a počkejte asi 5 minut. Upečené placky se začnou na okrajích odlepovat od stěny tandyru a půjdou snadno sundat.
Po vyjmutí z tandyru je můžete potřít olivovým olejem s bylinkami, např. rozmarýnem.
Přejeme Dobrou chuť!