První zapálení nového tandyru

28.01.2021

Konečně máte nový tandyr doma? Pojďme si říct, jak postupovat při rozpalování tandyru, abychom ho správně rozehřáli a mohli začít péct.

1) Sundejte víko a čepičku. Vyndejte dvířka pro přívod vzduchu a ujistěte se, že na dně tandyru je položen rošt.

2) Na rošt položte papír, třísky a zapalte.

3) Postupně, velmi pozvolně, přidávejte větší polínka a udržujte oheň alespoň 40 minut. Během této doby naakumulují stěny tandyru dost tepla pro pečení.

4) Nechte plamen postupně dohořívat. Při nízkém plamenu vraťte na tandyr víko, aby se také prohřálo.

5) Zpočátku je vnitřek tandyru černý, začouzený. Ale postupně, jak se stěny prohřívají, saze vyhoří a stěny zůstanou čisté.

6) Po dohoření plamene je možné uhlíky z tandyru odstranit nebo je tam ponechat. Pokud se chystáte péct např. kuře, ze kterého bude odkapávat tuk, je lepší uhlíky odstranit, aby nedošlo k jejich vznícení. Při přípravě špízů uhlíky na dně většinou nevadí.

7) Do rozpáleného tandyru vložte připravený pokrm a zavřete všechny otvory - dvířka pro přívod vzduchu, víko i čepičku. Potom už se můžete těšit na svoji první pochoutku z tandyru!