Návod na přípravu pokrmů v tandyru
Tandyr máme rozpálený, můžeme začít grilovat. Zde najdete rady, jak péci různé druhy pokrmů a orientační doby přípravy pokrmů v tandyru.
MASO
Maso je možné připravovat mnoha způsoby. Ochucení záleží jenom na vás. Můžete použít běžné grilovací koření nebo vlastní kombinaci.
Menší kousky masa připravujeme klasicky na špízových jehlách. Maso se v tandyru upeče velmi rychle. Malé kousky masa jsou hotovy za 7-15 minut, větší kousky do 20 minut. Např. vepřová panenka je hotová za 11-13 minut. Díky zatočenému konci jehel maso nesklouzne. Pro jistotu můžete napíchnout na konec jehly půlku syrové brambory, které se k jehle připeče a podrží maso nad sebou během prvních minut pečení.
Pro pečení kousků masa s bramborami, houbami a další zeleninou můžete využít i špízový stromek s nerezovou miskou. Během pečení do ní odkapává šťáva z masa a výborně ochutí zeleninu v misce.
Na kovaném háku se připravují velké kusy masa, např. vepřové koleno nebo jehněčí kýta. Výsledek bude lepší, pokud zabalíte maso do alobalu a sejmete ho až těsně před dopečením, aby se vytvořila křupavá kůrčička.
Na patrové grilovací mřížce lze péct kousky masa, houby a zeleninu. Mřížku můžete potřít olejem, aby se maso nepřichytávalo, příp. podložit alobalem.
Pro pečení celého kuřete můžete použít nerezový stojan na pečení kuřete, který zachytí šťávu odkapávající z kuřete během pečení. Kuře je třeba péct 35 - 40 minut.
RYBY
Ryby můžete v tandyru připravovat dvěma způsoby. Buď na patrové grilovací mřížce (menší ryby nebo části ryb) a nebo ve speciální mřížce na ryby (velké filety a ryby v celku).
ZELENINA, HOUBY, KREVETKY
Pro přípravu krevetek a mořských plodů je vhodné použít patrové grilovací mřížky.
Zeleninu a houby můžete napíchat na špízové jehly mezi kousky masa, položit je do misky pod špízový stromek nebo naskládat na patrové grilovací mřížky. Nakrájené brambory potřebují 15 - 20 minut na propečení.